[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: دوره 7، شماره 1 - ( سال هفتم، شماره یکم، بهار 1398 ) ::
دوره 7 شماره 1 مجله دانشکده علوم پزشکی نیشابور - صفحه 1 - 13 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی تأثیر عصاره مرزه بر ویژگی‌های فیزیکوشیمیایی و میکروبی ماست پروبیوتیک کم‌کالری
فائزه نوذری1، سید علی مرتضوی1، اکرم شریفی*2، الهه کارگزار3
1- گروه علوم وصنایع غذایی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد سبزوار، سبزوار، ایران
2- گروه مهندسی علوم و صنایع غذایی، دانشکده مهندسی صنایع و مکانیک، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد قزوین، قزوین، ایران ، asharifi@qiau.ac.ir
3- گروه تغذیه و صنایع غذایی، دانشگاه علوم پزشکی نیشابور، نیشابور، ایران
چکیده:   (390 مشاهده)
مقدمه
در سال‌های اخیر خواص گیاه مرزه  به عنوان یک گیاه  ضدویروسی، ضدالتهاب، ضد باکتری، ضد قارچی، ضد اسپاسم، تقویت‌کننده معده، کاهش درد و درمان بیماری‌های عفونی و تسهیل‌کننده هضم  به اثبات رسیده است.
مواد و روش‌­ها
در این مطالعه اثر افزودن عصاره حاصل از گیاه مرزه به ترتیب در سه سطح 0/1 و 0/08 و 0/09 درصد در سه تکرار بر فعالیت آنتی‌اکسیدانی، ترکیبات فنولی و زنده‌­مانی باکتری‌های بیفیدو باکتریوم بیفیدوم و لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس در ماست کم‌کالری مورد بررسی قرار گرفت. تغییرات آن در طی 21 روز نگهداری با نمونه شاهد مقایسه گردید.
یافته‌ها
نتایج حاصل نشان داد، تعداد لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس در همه نمونه‌های ماست طی روزهای اول تا چهاردهم پس از تولید افزایش و سپس از روز چهاردهم تا بیست و یکم پس از تولید کاهش قابل‌توجه می­یابند. بیشترین تعداد لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس در ماست پروبیوتیک حاوی 0/09 عصاره و سپس در مراتب بعدی 0/1، 0/08 و شاهد گزارش شد. نتایج فعالیت آنتی‌اکسیدانی نشان داد در کل دوره نگهداری بیشترین میزان فعالیت آنتی‌اکسیدانی متعلق به نمونه ماست حاوی 1/0 عصاره مرزه بود. مقدار ترکیبات فنولی با افزایش مدت ‌زمان ماندگاری تا روز چهاردهم کاهش معنی‌دار نداشت ولی با گذشت زمان تا روز بیست و یکم تفاوت، معنی‌دار شد.
نتیجه گیری
نتایج نشان داد می‌توان از عصاره مرزه به‌ عنوان یک عصاره عمل‌گرا در ماست پروبیوتیک استفاده نمود.
واژه‌های کلیدی: ماست، باکتری‌های پروبیوتیک، فعالیت آنتی‌اکسیدانی، ترکیبات فنولی، مرزه
متن کامل [PDF 1070 kb]   (47 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي اصیل | موضوع مقاله: صنایع غذایی
دریافت: ۱۳۹۶/۹/۱۸ | ویرایش نهایی: ۱۳۹۸/۲/۲۹ | پذیرش: ۱۳۹۷/۱۰/۱۸ | انتشار الکترونیک پیش از انتشار نهایی: ۱۳۹۷/۱۲/۷ | انتشار: ۱۳۹۸/۲/۹ | انتشار الکترونیک: ۱۳۹۸/۲/۹
ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA code


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

novzari F, mortazavi S A, sharifi A, kargozar E. Effect of Satureja extract on physicochemical and microbial properties of probiotic low calorie yogurt. J Neyshabur Univ Med Sci. 2019; 7 (1) :1-13
URL: http://journal.nums.ac.ir/article-1-453-fa.html

نوذری فائزه، مرتضوی سید علی، شریفی اکرم، کارگزار الهه. بررسی تأثیر عصاره مرزه بر ویژگی‌های فیزیکوشیمیایی و میکروبی ماست پروبیوتیک کم‌کالری. مجله دانشکده علوم پزشکی نیشابور. 1398; 7 (1) :1-13

URL: http://journal.nums.ac.ir/article-1-453-fa.html



دوره 7، شماره 1 - ( سال هفتم، شماره یکم، بهار 1398 ) برگشت به فهرست نسخه ها
مجله علوم پزشکی نیشابور J Neyshabur Univ Med Sci

*** هرگونه کپی برداری از این سایت بدون ذکر منبع غیر قانونی و همراه با پیگیری های قضایی می باشد *** مجله دانشکده علوم پزشکی نیشابور *** Any copying of this site without citing the source is illegal And is associated with the pursuit of justice ***

Persian site map - English site map - Created in 0.15 seconds with 31 queries by YEKTAWEB 3870