[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: دوره 6، شماره 4 - ( سال ششم، شماره چهارم، زمستان 1397 ) ::
دوره 6 شماره 4 مجله دانشکده علوم پزشکی نیشابور - صفحه 46 - 61 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی فیتوشیمیایی و فعالیت آنتی اکسیدانی اسانس مریم گلی ارغوانی بومی ایران (Salvia multiculis vahl)، و کاربرد آن در پایداری اکسایشی روغن آفتابگردان
امیر عزیزی* 1، کاوه خسروی2
1- دانشگاه اراک ، a-azizi@araku.ac.ir
2- دانشگاه اراک
چکیده:   (812 مشاهده)
مقدمه
هدف شناسایی ترکیبات و سنجش فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره آبی و اسانس روغنی گیاه مریم گلی ارغوانی بومی ایران و کارایی آنها در پایداری اکسیداسیون روغن آفتابگردان می‌‌باشد.
مواد و روش‌‌ها
عصاره و اسانس به ترتیب از روش خیساندن و اسانس‌‌گیری توسط دستگاه کلونجر به روش تقطیر با بخار تهیه شدند. میزان ترکیبات فنلی عصاره و ترکیبات فرار اسانس به ترتیب به روش فولین-سیکالتو و دستگاه گازکروماتوگراف متصل شده به طیف سنج جرمی (GC/MS) تعیین شدند. برای تعیین فعالیت آنتی اکسیدانی از روش به دام اندازی رادیکال 2و2-دی فنیل 1-پیکریل هیدرازیل (DPPH) استفاده شد و غلظت‌‌های لازم برای مهار 50 درصد رادیکال‌‌های آزاد (50IC) محاسبه گردید. کارایی آنتی اکسیدانی در به تأخیر انداختن زمان فساد اکسیداتیو روغن آفتابگردان با اندازه‌‌گیری شاخص‌‌های پایداری اکسیداتیو، روش شاخص پایداری اکسایشی (OSI) و روش اکسیژن فعال (AOM) ارزیابی شد.
یافته‌‌ها
میزان ترکیبات فنلی عصاره (23/11±24/2 میلی‌‌گرم/گرم)، بیشتر از اسانس تعیین گردید. در اسانس 21 ترکیب، که در مجموع 97/1 درصد آن را تشکیل می‌‌داد شناسایی شد. 1و8- سینئول (24/8 درصد)، کامفر (17/9درصد)، سابینن (8/6 درصد)، آلفا پینین (8/5 درصد) و ترپینئول (7/1 درصد) مهمترین ترکیبات بودند. 50IC به ترتیب 2/36±38/16 و 14/23±73/1 میکروگرم/ میلی‌‌لیتر برای عصاره و اسانس تعیین گردید. غلظت‌‌های 250 و 350 میلی‌‌گرم/لیتر از عصاره و اسانس کارایی مشابه و قابل رقابت با آنتی اکسیدان سنتزی گریندوکس 117 (200 میلی‌‌گرم/لیتر)، داشتند.
نتیجه‌‌گیری
استفاده از ترکیبات استخراج شده از مریم گلی ارغوانی به عنوان جایگزینی مناسب برای آنتی اکسیدان‌‌های سنتزی پیشنهاد می‌‌گردد.
واژه‌های کلیدی: فعالیت آنتی اکسیدانی، اسانس روغنی، مریم گلی ارغوانی، پایداری اکسایشی، روغن آفتابگردان
متن کامل [PDF 1052 kb]   (275 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي اصیل | موضوع مقاله: صنایع غذایی
دریافت: ۱۳۹۷/۴/۳۱ | ویرایش نهایی: ۱۳۹۷/۱۱/۲۱ | پذیرش: ۱۳۹۷/۹/۲۹ | انتشار الکترونیک پیش از انتشار نهایی: ۱۳۹۷/۱۱/۱۸ | انتشار: ۱۳۹۷/۱۱/۱۷ | انتشار الکترونیک: ۱۳۹۷/۱۱/۱۷
ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Azizi A, Khosravi K. Phytochemical study and Antioxidant Activity of Essential Oil of Salvia multiculis vahl native to Iran, and its Application in Oxidative Stability of Sunflower Oil. J Neyshabur Univ Med Sci. 2019; 6 (4) :46-61
URL: http://journal.nums.ac.ir/article-1-573-fa.html

عزیزی امیر، خسروی کاوه. بررسی فیتوشیمیایی و فعالیت آنتی اکسیدانی اسانس مریم گلی ارغوانی بومی ایران (Salvia multiculis vahl)، و کاربرد آن در پایداری اکسایشی روغن آفتابگردان. مجله دانشکده علوم پزشکی نیشابور. 1397; 6 (4) :46-61

URL: http://journal.nums.ac.ir/article-1-573-fa.html



دوره 6، شماره 4 - ( سال ششم، شماره چهارم، زمستان 1397 ) برگشت به فهرست نسخه ها
مجله علوم پزشکی نیشابور J Neyshabur Univ Med Sci

*** هرگونه کپی برداری از این سایت بدون ذکر منبع غیر قانونی و همراه با پیگیری های قضایی می باشد *** مجله دانشکده علوم پزشکی نیشابور *** Any copying of this site without citing the source is illegal And is associated with the pursuit of justice ***

Persian site map - English site map - Created in 0.23 seconds with 31 queries by YEKTAWEB 3925