[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: دوره 7، شماره 2 - ( سال هفتم، شماره دوم، تابستان 1398 ) ::
دوره 7 شماره 2 مجله دانشکده علوم پزشکی نیشابور - صفحه 132 - 147 برگشت به فهرست نسخه ها
پهنه‌بندی کیفی آب رودخانه شاهرود بر اساس نوع مصرف کشاورزی، شرب و صنعت
غزاله ماه رویان1 ، لعبت تقوی* 2، مهدی سرائی تبریزی3 ، زهرا عزیزی4
1- گروه علوم و مهندسی محیط زیست، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
2- گروه علوم و مهندسی آب، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران ، taghavi_lobat@yahoo.com
3- گروه علوم و مهندسی آب، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
4- گروه سنجش از دور و GIS، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
چکیده:   (821 مشاهده)
مقدمه
با ‌توجه ‌به ‌تخلیه ‌آلاینده­های‌ مختلف ‌به رودخانه شاهرود، بررسی‌کیفی ‌این‌ منبعآبی ‌برای ‌مصارف‌ کشاوری، صنعت ‌و‌ شرب ‌حائز ‌اهمیت ‌است.
مواد و روش‌­ها
نمونه‎برداری‌ در ‌دو ‌فصل ‌زمستان 96 و تابستان 97 ‌دو نوبت ‌از ‌7 ‌ایستگاه‌‌ طالقان، الموت، رجایی‌دشت، رازمیان، لوشان، پایین‌دست‌ لوشان 1 و 2 انجام گردید و پارامترها شامل: TDS‌، pH، درجه‌ حرارت، Ec، کلسیم، منیزیم، مس، روی ‌و کروم ‌در ایستگاه‌های ‌مختلف‌ اندازه‌گیری شد.
یافته‌­ها
نتایج اندازه­گیری پارامترهای رودخانه شامل: TDS 180/66- 329/33 میلی­لیتر، pH 8/01 -8/55، درجه حرارت 14- 29/3 سانتی­گراد، کلسیم 50/73- 89/24 میلی­لیتر، منیزیم 9/42- 27/97 میلی­لیتر، در فصل ‌تابستان TDS 184/66 - 451، pH 7/73 -8/55، درجه حرارت 3 - 11/5سانتی­‌گراد، کلسیم54/46 -109/55 میلی­لیتر، منیزیم 8/41 -51/99 میلی­لیتر، در فصل زمستان را نشان داد و فلزات هر دو فصل بسیار کم بوده است.
 نتیجه­‌گیری
شاخص‌ شولر نشان ‌داد کیفیت آب قابل ‌‌قبول‌ ‌برای ‌مصارف‌ شرب‌ مناسب بوده ‌و از نظر بهداشتی‌ مطلوب می‌باشد. ‌نتایج ویلکوکس‌ تمام ‌ایستگاه‌های‌ مورد‌ مطالعه ‌در 2 فصل ‌در محدوده ‌کمی ‌شور تا شور که ‌قابل ‌استفاده ‌برای‌ کشاورزی می‌باشد قرار داشت. در ‌‌روش‌ پایپر رخساره آب‌ رودخانه‌ در تابستان Na-HCO3‌ و زمستان Ca-HCO3 است که از نوع ‌بی­کربناته می­‌باشد.‌ ‌از لحاظ‌ مصارف صنعتی‌ 16‌ درصد متعادل 44 درصد ‌خورنده ‌می‌­باشند.‌ در ‌فصل‌تر 9/1‌ درصد متعادل، 4/5 ‌درصد خوب، 36 درصد خورنده هستند. در نتیجه ‌با توجه ‌‌به ‌شاخص‌های موجود ‌‌آب ‌‌رودخانه ‌‌برای شرب ‌تا ‌حدودی ‌مناسب‌ بوده‌ و ‌نیازمند تصفیه می­‌باشد و‌ عوامل ‌صنعتی اطراف ‌رودخانه‌ تاثیری ‌بر کیفیت ‌آب ‌نداشته‌ است.
واژه‌های کلیدی: کیفیت آب، رودخانه، شرب، کشاورزی، صنعت
متن کامل [PDF 1633 kb]   (129 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي اصیل | موضوع مقاله: بهداشت محیط
دریافت: ۱۳۹۷/۷/۱۲ | ویرایش نهایی: ۱۳۹۹/۱/۵ | پذیرش: ۱۳۹۷/۱۱/۱۴ | انتشار الکترونیک پیش از انتشار نهایی: ۱۳۹۸/۲/۳۱ | انتشار: ۱۳۹۸/۴/۱۵ | انتشار الکترونیک: ۱۳۹۸/۴/۱۵
ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Mahrooyan G, Taghavi L, Sarai Tabrizi M, Azizi Z. Classification and zoning of Shahrood river water quality using GIS for agriculture, industry and drinking uses. J Neyshabur Univ Med Sci. 2019; 7 (2) :132-147
URL: http://journal.nums.ac.ir/article-1-607-fa.html

ماه رویان غزاله، تقوی لعبت، سرائی تبریزی مهدی، عزیزی زهرا. پهنه‌بندی کیفی آب رودخانه شاهرود بر اساس نوع مصرف کشاورزی، شرب و صنعت. مجله دانشکده علوم پزشکی نیشابور. 1398; 7 (2) :132-147

URL: http://journal.nums.ac.ir/article-1-607-fa.html



دوره 7، شماره 2 - ( سال هفتم، شماره دوم، تابستان 1398 ) برگشت به فهرست نسخه ها
مجله علوم پزشکی نیشابور J Neyshabur Univ Med Sci

*** هرگونه کپی برداری از این سایت بدون ذکر منبع غیر قانونی و همراه با پیگیری های قضایی می باشد *** مجله دانشکده علوم پزشکی نیشابور *** Any copying of this site without citing the source is illegal And is associated with the pursuit of justice ***

Persian site map - English site map - Created in 0.09 seconds with 31 queries by YEKTAWEB 4080