[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: دوره 7، شماره 2 - ( سال هفتم، شماره دوم، تابستان 1398 ) ::
دوره 7 شماره 2 مجله دانشکده علوم پزشکی نیشابور - صفحه 48 - 57 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی میزان سرب، کادمیوم، جیوه، نیکل و قلع در کنسرو های تن ماهی موجود در فروشگاه های سطح شهر نیشابوردر سال 1396
حسین علیدادی1 ، علی اکبر دهقان1 ، سیما ضماند1 ، علی اکبر محمدی2 ، وحید تقوی منش* 3، نوشین اکبری شارک4
1- گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران
2- گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی نیشابور، نیشابور، ایران
3- گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران ، vahid.taghavi18@gmail.com
4- کمیته تحقیقات دانشجویی،گروه آمار و اپیدمیولوژی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی، مشهد، ایران
چکیده:   (86 مشاهده)
مقدمه
محصولات دریایی نقش قابل توجهی در تامین غذای مردم جهان دارند اما رشد سریع جمعیت و صنعتی شدن باعث ورود آلاینده‌­هایی نظیر فلزات سنگین به آبزیان می­‌شود. هدف مطالعه حاضر بررسی میزان فلزات سنگین در کنسروهای تن ماهی موجود در بازار نیشابور می­‌باشد.
مواد و روش­‌ها
مطالعه توصیفی- مقطعی فوق در سال 1396 بر روی 30 نمونه کنسرو تن ماهی که به صورت تصادفی از سوپرمارکت‌­های سطح شهرستان نیشابور تهیه گردید، انجام شد. هضم شیمیایی نمونه­‌ها به روش هضم مرطوب و میزان غلظت فلزات سنگین با استفاده از دستگاه ICP-OES قرائت شد. نتایج حاصل از آنالیز نمونه‌­ها با استفاده از آزمون­‌های توصیفی (میانگین و انحراف معیار) و تحلیلی( آنووا و کراسکال والیس) با بهره‌­گیری از نرم­افزار SPSS v.18 ، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافته‌­ها
میانگین غلظت جیوه، سرب، کادمیوم، نیکل و قلع در نمونه­های تن ماهی به ترتیب 0/6±0/125، 0/118±0/324، 0/11±0/07، 0/127±0/498، 0/624±1/038 میکروگرم بر گرم می باشد. تفاوت معنی­داری بین میانگین نیکل و سرب در 4 نوع تن ماهی وجود داشت. اما تفاوت معنی­داری بین میانگین کادمیوم، جیوه و قلع در 4 نوع تن ماهی مشاهده نشد.
نتیجه‌­گیری
میانگین غلظت فلزات قلع، جیوه و کادمیوم از حد مجاز اعلام شده توسط  FAO,WHO کمتر بود ولی مقادیر سرب و نیکل در برخی نمونه­‌ها بالاتر از حد مجاز گزارش شد. بنابراین با توجه به خطرات احتمالی این فلزات سنگین و تاثیر بر سلامتی انسان، پایش مکرر این فلزات در مواد غذایی ضرورت دارد.
واژه‌های کلیدی: تن ماهی، فلزات سنگین، نیشابور
متن کامل [PDF 1077 kb]   (18 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي اصیل | موضوع مقاله: بهداشت محیط
دریافت: ۱۳۹۸/۱/۸ | ویرایش نهایی: ۱۳۹۸/۴/۱۱ | پذیرش: ۱۳۹۸/۳/۴ | انتشار الکترونیک پیش از انتشار نهایی: ۱۳۹۸/۴/۱۱ | انتشار: ۱۳۹۸/۴/۱۵ | انتشار الکترونیک: ۱۳۹۸/۴/۱۵
ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Alidadi H, Dehghan A, Zamand S, Mohammadi A, Taghavimanesh V, Akbari Sharak N. Evaluation the amount of Lead, Cadmium, Mercury, Nickel and Tin in canned tuna fish available in Neyshabur markets in 2017 . J Neyshabur Univ Med Sci. 2019; 7 (2) :48-57
URL: http://journal.nums.ac.ir/article-1-707-fa.html

علیدادی حسین، دهقان علی اکبر، ضماند سیما، محمدی علی اکبر، تقوی منش وحید، اکبری شارک نوشین. بررسی میزان سرب، کادمیوم، جیوه، نیکل و قلع در کنسرو های تن ماهی موجود در فروشگاه های سطح شهر نیشابوردر سال 1396. مجله دانشکده علوم پزشکی نیشابور. 1398; 7 (2) :48-57

URL: http://journal.nums.ac.ir/article-1-707-fa.html



دوره 7، شماره 2 - ( سال هفتم، شماره دوم، تابستان 1398 ) برگشت به فهرست نسخه ها
مجله علوم پزشکی نیشابور J Neyshabur Univ Med Sci

*** هرگونه کپی برداری از این سایت بدون ذکر منبع غیر قانونی و همراه با پیگیری های قضایی می باشد *** مجله دانشکده علوم پزشکی نیشابور *** Any copying of this site without citing the source is illegal And is associated with the pursuit of justice ***

Persian site map - English site map - Created in 0.15 seconds with 31 queries by YEKTAWEB 3921