مطالعه تاثیر آنتیباکتریال اسانس مریمگلی (Salvia officinalis) و مقایسه آن با داروی کلرهگزیدین بر روی عوامل باکتریایی حفره دهانی
|
دکتر حجت اقبال1 ، دکتر آرزو محمدی1 ، آقای نیما محمدنژاد خیاوی 2، دکتر ندا جهانی3  |
1- دانشگاه تبریز 2- بخش تحقیق و توسعه، شرکت دانش¬بنیان پژوهشگران داروی سبز، مشکین¬شهر، ایران. ، nimanejad7@yahoo.com 3- بخش تحقیق و توسعه، شرکت دانش¬بنیان پژوهشگران داروی سبز، مشکین¬شهر، ایران. |
|
چکیده: (195 مشاهده) |
مقدمه: مریمگلی (Salvia Officinalis) یک گیاه علفی متعلق به تیره نعناعیان (Labiatae) است. مریمگلی از مهمترین گیاهان دارویی است که در طب سنتی و نوین به عنوان ضدعفونی کننده مورد استفاده قرار میگیرد. هدف از این تحقیق، مطالعه تاثیر آنتیباکتریال اسانس مریمگلی (Salvia officinalis) و مقایسه آن با داروی کلرهگزیدین بر روی برخی از باکتریهای شایع عفونت دهانی بود.
مواد و روش ها: در این تحقیق گیاه دارویی مریم گلی از مزرعه تحقیقاتی شرکت دانشبنیان پژوهشگران داروی سبز مشگینشهر واقع در شمالغرب ایران جمعآوری گردید. اسانسگیری توسط دستگاه کلونجر انجام و جهت تجزیه نمونههای اسانس و اندازهگیری دقیق ترکیبات از دستگاه های GC و GC/MS استفاده شد. سپس تاثیر اسانس مریم گلی بر باکتریهای شایع عفونت دهانی به دو روش بررسی قطر هاله عدم رشد(Disk deffusion) و حداقل غلظت مهارکنندگی (MIC) انجام شد.
یافتهها: نتایج حاصل از آزمایشات ضد میکروبی اسانس گیاه دارویی مریم گلی نشان داد که این گیاه، دارای اثرات مهارکنندگی قابل توجهی بر روی انواع باکتریهای گرم منفی و مثبت میباشد. همچنین در مقایسه قطر هاله عدم رشد مریمگلی با کلرهگزین، مشخص شد که اسانس این گیاه دارویی نتایج نسبتأ مشابهی را نسبت به دهانشویه کلرهگزین از خود نشان میدهد.
نتیجه گیری: طبق یافتهها اسانس گیاه دارویی مریمگلی آثار ضدمیکروبی مناسبی علیه باکتریهای شایع عفونت دهانی دارد. در نتیجه اسانس این گیاه با غلظتهای مختلف، پس از انجام مطالعات تکمیلتر میتواند جایگزین مناسبی برای داروها و دهانشویههای شیمیایی در درمان باکتریهای شایع عفونت دهانی باشد.
|
|
واژههای کلیدی: مریم گلی، اسانس، باکتریهای دهانی، عوامل آنتیباکتریال، کلرهگزیدین |
|
|
نوع مطالعه: پژوهشي اصیل |
موضوع مقاله:
داروسازی دریافت: 1398/10/24 | ویرایش نهایی: 1399/7/29 | پذیرش: 1399/8/16 | انتشار الکترونیک پیش از انتشار نهایی: 1399/11/4
|
|
|
|
|
ارسال نظر درباره این مقاله |
|
|