:: دوره 4، شماره 4 - ( سال چهارم، شماره چهارم،زمستان 1395 ) ::
دوره 4 شماره 4 مجله دانشکده علوم پزشکی نیشابور - صفحه 46 - 58 برگشت به فهرست نسخه ها
ارتباط میان شاخص تغذیه سالم با افسردگی و اضطراب در بزرگسالان ایرانی
مریم حاجی شفیعی، پروانه صانعی، احمد اسماعیل‌زاده *، عمار حسن ‌زاده کشتلی، حمیدرضا روح افزا، حمید افشار، آوات فیضی، پیمان ادیبی
چکیده:   (1147 مشاهده)

مقدمه

مطالعات پیشین به نقش محافظتی شاخص تغذیه سالم در اختلالات روانی در جوامع غربی اشاره کرده‌‌اند ولی مطالعات در این زمینه در خاورمیانه اندک می‌‌باشد. هدف از پژوهش حاضر بررسی ارتباط بین پیروی از رهنمودهای تغذیه سالم از جمله شاخص جایگزین تغذیه سالم و شیوع اضطراب و افسردگی در بزرگسالان ایرانی بود.

مواد و روش‌‌ها

در مطالعه مقطعی حاضر که روی ۳۳۶۳ بزرگسال ایرانی صورت گرفت، اطلاعات مربوط به دریافت‌‌های غذایی افراد با استفاده از پرسشنامه معتبر بسامد غذایی ۱۰۶ موردی (Food Frequency Questionnaire: FFQ) جمع‌‌آوری گردید. پیروی از تغذیه سالم با استفاده از شاخص جایگزین تغذیه سالم (AHEI) ارزیابی شد. معیار HADS نیز برای ارزیابی اضطراب و افسردگی مورد استفاده قرار گرفت. اطلاعات مربوط به سایر متغیرها با استفاده از پرسشنامه‌‌های معتبر جمع‌‌آوری گردید.

یافته‌‌ها

فراوانی اضطراب و افسردگی در بین افراد به ترتیب ۲/۱۵ و ۳۰ درصد گزارش شد. پس از تعدیل متغیرهای مخدوشگر، افراد با پیروی بیشتر از شاخص جایگزین تغذیه سالم ۴۸ درصد شانس کمتری برای ابتلا به افسردگی (۰/۷۰-۰/۳۹ :CI ۹۵ درصد، ۰/۵۲:OR) داشتند. همچنین افراد در بالاترین گروه شاخص جایگزین تغذیه سالم، نسبت به افراد در کمترین تبعیت از این الگوی غذایی، ۲۹ درصد شانس کمتری برای ابتلا به اضطراب (۰/۹۴-۰/۵۴ :CI ۹۵ درصد ،۰/۷۱:OR) داشتند. ولی پس از تعدیل متغیرهایی همچون نمایه توده بدن و دریافت‌‌های غذایی این ارتباط از لحاظ آماری معنی‌‌دار نبود (۱/۰۹-۰/۵۲ :CI ۹۵ درصد ،۰/۷۵:OR).

نتیجه‌‌گیری

پیروی از شاخص جایگزین تغذیه سالم ارتباط معکوسی با خطر ابتلا به افسردگی در جمعیت ایرانی داشت. مطالعات بیشتر، به خصوص از نوع آینده‌‌نگر، برای تأیید این یافته‌‌ها در جوامع خاورمیانه مورد نیاز است.

واژه‌های کلیدی: شاخص جایگزین تغذیه سالم، کیفیت رژیم غذایی، افسردگی، اضطراب
متن کامل [PDF 700 kb]   (401 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي اصیل | موضوع مقاله: تغذیه و رژیم درمانی
دریافت: ۱۳۹۶/۱/۳۰ | پذیرش: ۱۳۹۶/۱/۳۰ | انتشار: ۱۳۹۶/۱/۳۰



XML   English Abstract   Print


دوره 4، شماره 4 - ( سال چهارم، شماره چهارم،زمستان 1395 ) برگشت به فهرست نسخه ها