:: دوره 4، شماره 4 - ( سال چهارم، شماره چهارم،زمستان 1395 ) ::
دوره 4 شماره 4 مجله دانشکده علوم پزشکی نیشابور - صفحه 82 - 89 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی میزان تجمع نیترات و فسفات در پیاز مصرفی بازار شهر همدان
فاطمه موسوی مؤید، مهرداد چراغی *، بهاره لرستانی
چکیده:   (1106 مشاهده)

مقدمه

از آنجا که مصرف بیش از حد نیترات و فسفات، سلامت انسان را تهدید می‌‌کند و سبزیجات و میوه‌‌ها، منابع بزرگی از این مواد در رژیم غذایی هستند، هدف از انجام مطالعه حاضر تعیین میزان تجمع نیترات و فسفات در پیازهای مصرفی شهر همدان  می‌‌باشد.

مواد و روش‌‌ها

نمونه‌‌برداری به تعداد ۱۰ عدد پیاز در ۳ تکرار به صورت کاملاً تصادفی در بهمن و اردیبهشت ماه سال‌‌های ۱۳۹۴ و ۱۳۹۵ صورت گرفت. غلظت نیترات و فسفات نمونه‌‌ها بعد از عصاره‌‌گیری به روش هضم اسیدی و خاکستر توسط دستگاه اسپکتروفتومتر مورد سنجش قرار گرفتند. برای پردازش آماری نتایج نیز نرم‌‌افزار SPSS v.۲۰ و آزمون‌‌های تی مستقل و تی
تک‌‌نمونه‌‌ای بکار رفت.

یافته‌‌ها

نتایج مطالعه نشان داد که متوسط غلظت نیترات در پیازهای سفید و قرمز اردیبهشت ماه به ترتیب ۶۰/۶۵ و mg/kg۲۷۵/۹۷ و در بهمن ماه به ترتیب ۱۹۴/۸۵ و mg/kg۲۴۴/۶۷ بود. همچنین متوسط غلظت فسفات در پیازهای سفید و قرمز اردیبهشت ماه به ترتیب ۶۲۰۵/۱۱ و mg/kg۱۳۵۲۶/۸۷ و در بهمن ماه به ترتیب ۶۱۲۴/۱۲ و mg/kg۷۵۱۲/۱۱ گزارش شد.

نتیجه‌‌گیری

نتایج نشان داد که غلظت‌‌های نیترات و فسفات در پیاز قرمز جمع‌‌آوری شده در اردیبهشت ماه و پیازهای سفید و قرمز    جمع‌‌آوری شده در بهمن ماه بیشتر از حد استاندارد سازمان بهداشت جهانی قرار دارد. در این مطالعه دلیل بالا بودن یون‌‌های نیترات و فسفات در پیازهای مصرفی شهر همدان را احتمالاً می‌‌توان به مصرف نامناسب، نامتعادل و بیش از حد نیاز گیاه از کودهای نیتروژنه و فسفره عنوان کرد. بنابراین پایش منظم محصولات خریداری شده توسط معاونت‌های غذا و داروی   دانشگاه‌‌های علوم پزشکی کشور توصیه می‌‌شود.

واژه‌های کلیدی: نیترات، فسفات، پیاز، همدان
متن کامل [PDF 578 kb]   (304 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي اصیل |
دریافت: ۱۳۹۶/۱/۳۰ | پذیرش: ۱۳۹۶/۱/۳۰ | انتشار: ۱۳۹۶/۱/۳۰



XML   English Abstract   Print


دوره 4، شماره 4 - ( سال چهارم، شماره چهارم،زمستان 1395 ) برگشت به فهرست نسخه ها