:: دوره 5، شماره 4 - ( سال پنجم، شماره چهارم، زمستان 1396 ) ::
دوره 5 شماره 4 مجله دانشکده علوم پزشکی نیشابور - صفحه 62 - 70 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی سطح هموسیستئین و ظرفیت تام آنتی‌‌اکسیدانی در بیماران دیابتی نوع دو
ریحانه رضایی1، غلامرضا عنانی سراب2، محمد ملکانه 3
1- دانشجو کارشناسی ارشد بیوشیمی بالینی
2- دانشیار
3- دانشیار ، drmalekaneh@yahoo.com
چکیده:   (426 مشاهده)
مقدمه
در دیابت نوع ۱و۲ استرس اکسیداتیو در بدن افزایش می‌‌یابد. استرس اکسیداتیو حاصل عدم توازن میان تولید رادیکال‌‌های آزاد اکسیژن و دفاع آنتی‌‌اکسیدانی بدن می‌‌باشد. هایپرگلیسمی از چندین مسیر باعث افزایش اکسیداسیون گلوکز شده منجر به تولید رادیکال‌‌های آزاد بیشتر می‌‌شود. سطوح برخی پرواکسیدان‌‌ها مثل فریتین و هموسیتئین در دیابت افزایش می‌‌یابد. افزایش تولید رادیکال‌‌های آزاد اکسیژن در ایجاد آسیب عروقی در دیابت موثر است.
مواد و روش‌‌ها
در این مطالعه مقطعی، جامعه مورد مطالعه بیماران دیابتی که در دی ماه سال ۱۳۹۵ به کلینیک دیابت مرکز بهداشت وابسته به دانشگاه علوم پزشکی شهرستان بیرجند مراجعه کرده بودند انتخاب شدند. از ۸۱ بیمار و ۳۵ فرد سالم به صورت ناشتا نمونه خون گرفته شد و جداسازی سرم انجام شد. هموسیستئین با استفاده از روش آنزیم ایمنو اسی (EIA) و سطح سرمی توتال آنتی اکسیدان با استفاده از روش FRAP صورت گرفت.
یافته‌‌ها
سطح هموسیستئین در گروه نفروپاتی ۱۰/۹±۱۳/۸ گروه رتینوپاتی ۴/۹±۱۱/۷ گروه دیابتی ساده ۹/۵ ±۱۶/۶ و گروه کنترل ۷/۴±۱۳/۲ بود مقدار ۰/۱۵۳=P بدست آمد. سطح ظرفیت آنتی‌‌اکسیدانی در گروه نفروپاتی، رتینوپاتی، دیابتی و کنترل به ترتیب ۲۳۰/۲±۸۴۸/۹ ،۱۵۰/۵±۸۶۰/۸، ۱۷۱/۵±۸۱۲/۱، ۲۶۰±۹۸۵/۶ بود و مقدار ۰/۰۰۷=P بدست آمد .
نتیجه‌‌گیری
این مطالعه نشان داد بین هموسیستئین و دیابت نوع دو رابطه‌‌ای وجود ندارد اما ظرفیت تام آنتی‌‌اکسیدانی در دیابت نوع دو کاهش می‌‌یابد.
واژه‌های کلیدی: هموسیستئین، آنتی‌‌اکسیدان، دیابت نوع دو، استرس اکسیداتیو
متن کامل [PDF 680 kb]   (108 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي اصیل | موضوع مقاله: علوم آزمایشگاهی
دریافت: ۱۳۹۶/۴/۱ | پذیرش: ۱۳۹۶/۱۱/۲۶ | انتشار: ۱۳۹۷/۲/۲۳


XML   English Abstract   Print



دوره 5، شماره 4 - ( سال پنجم، شماره چهارم، زمستان 1396 ) برگشت به فهرست نسخه ها